انسداد چاههای غیر مجاز برای نجات کویر ترک خورده اشتهارد
- پیشرفت پدیده خطرناک فرونشست زمین در دشت های غربی و جنوبی استان البرز در این سال ها به موضوعی نگران کننده از نگاه کارشناسان تبدیل شده که یکی از اقدامات برای مهار این پدیده کنترل برداشت بی رویه آب از سفره های زیر زمینی از جمله در دشت کویری و ترک خورده اشتهارد است.
به گزارش روابط عمومی:استان البرز دارای چهار دشت کرج ، اشتهارد ، نظرآباد و ساوجبلاغ است که به دلیل وضعیت وخیم این دشت ها ، وزارت نیرو آنها را به عنوان دشت ممنوعه اعلام کرده و متولیان را به اجرای طرح های کنترلی و پیشگیرانه موظف کرده است.
دشت کویری اشتهارد از جمله دشت هایی است که شرکت آب منطقه ای استان البرز از ۱۳۹۹ طرح پایش آبی این دشت را برای مهار فرونشست و نجات منطقه از فقر گیاهی عملیاتی کرده که انتظار می رود با تشدید این طرح ها بتوان از خطرات فرونشست زمین کاست و سفره های زیر زمینی منطقه را از نابودی نجات داد.
اداره امور آب شهرستان اشتهارد در این زمینه فهرستی از برنامه های عملیاتی خود در چهار سال گذشته ارائه داده که انسدادهای غیر مجاز ، مدیریت برداشت آب از سفره های زیر زمینی ، حفاظت از رودخانه شور، کنترل برداشت آب توسط صنایع و اختصاص آب تصفیه شده برای کشاورزی و صنعت اهم این برنامه ها است.
مدیر امور آب شهرستان اشتهارد استان البرز روز یکشنبه در گفت و گو با روابط عمومی شرکت به اجرای برنامه های تکلیفی برای مقابله با پدیده فرونشست زمین در اشتهارد پرداخت.
"چه اقدامی برای انسداد چاههای غیر مجاز صورت گرفته است؟
"غلامرضا احمدی " گفت : انسداد ۴۲۴ حلقه چاه آب غیر مجاز برای مهار این پدیده طی برنامه چهارساله از مهمترین اقداماتی بوده که این اداره به انجام آن اهتمام داده است.
وی با بیان اینکه دشت اشتهارد جزو دشت های ممنوعه کشور اعلام شده است، افزود: بر این اساس در سال ۱۳۹۹ طرح مقابله چاههای آب غیر مجاز در این شهرستان تشدید شد و در گام نخست ۱۶۷ حلقه چاه را پر و مسدود کردیم .
احمدی ادامه داد: سال ۱۴۰۰ در ادامه ۷۹ حلقه چاه ، سال ۱۴۰۱ تعداد ۳۱ حلقه و سال ۱۴۰۲ تعداد ۸۲ حلقه چاه رفع اثر شد؛ امسال نیز ۴۷ حلقه چاه غیر مجاز در این شهرستان شناسایی و مسدود شده است.
وی بیان کرد: از مجموع چاههای مسدود شده ۱۰ حلقه آنها صنعتی بودند که هر کدام ۲ لیتر در ثانیه برداشت آب داشتند که در مجموع ۱۵ لیتر در ثانیه صرفه جویی آب صورت گرفته است.
روابط عمومی: لطفا به اقدمات مهم برای برای تقویت سفره های زیر زمینی اشاره کنید؟
احمدی با اشاره به طرح های تقویت سفره های زیر زمینی در دشت اشتهارد گفت : اکنون حدود ۷۵۰ متر مکعب در شبانه روز آب را در آبخوان های (سفره های زیر زمینی) این شهرستان ذخیره می کنیم.
روابط عمومی: دیگر دستگاهها در مهار فرونشست زمین چه نقشی ایفا می کنند؟
مدیر امور آب شهرستان اشتهارد بیان کرد: با توجه به حساسیت موضوع پیشگیری از فرونشست زمین اکنون گشت های مشترک با همکاری اداره کل حفاظت محیط زیست استان البرز و شرکت شهرک های صنعتی شهرستان اشتهارد برای پیشگیری از برداشت بی رویه آب وحفر چاه غیر مجاز در این شهرستان فعال است.
وی با اشاره به فعالیت سه شهرک بزرگ صنعتی در اشتهارد گفت : پایش میزان برداشت آب این صنایع به صورت مستمر انجام می شود.
روابط عمومی: هوشمند سازی چاههای مجاز به کجا رسیده است؟
مدیر امور منابع آب شهرستان اشتهارد یکی دیگر از اقدامات برای مهار فرونشست زمین را مدیریت چاههای مجاز با نصب کنتورهای هوشمند ذکر کرد.
وی گفت : سال ۹۹ در اجرای طرح مهار فرونشست زمین ۳۵ حلقه چاه کشاورزی در اشتهارد به کنتور هوشمند مجهز شدند؛ سال ۱۴۰۰ تعداد ۴۲ حقله، سال ۱۴۰۱ تعدادهفت حلقه ، سال ۱۴۰۲ تعداد ۱۴ حلقه و امسال ۹ حلقه چاه مجهز به کنتور هوشمند کردیم ؛این روند نیز ادامه دارد.
مدیر امور منابع آب اشتهارد اظهار کرد: در آخرین آمار برداری تاکنون ۳۷۰ حلقه چاه در اشتهارد شناسایی شده که ۱۰ حلقه آنها غیر مجاز تشخیص داده شده است.
احمدی گفت : در آینده نزدیک چاههای غیر مجاز این شهرستان تعیین تکلیف می شود.
روابط عمومی: صدور سند ثبتی و تعیین حریم رودخانه شور به کجا رسید؟
احمدی ، تعیین حریم رودخانه شور شهرستان اشتهارد به طول ۴۲ کیلومتر به عنوان دیگر اقدامات مهم برشمرد و گفت : حریم و بستر این رودخانه به مساحت چهار هزارو ۴۵۵ هکتار در قالب ۱۲ سند ثبتی تعیین تکلیف قانونی شده است که رقم بسیاربزرگی در سطح استان البرز است ؛ در استان البرز در مجموع ۶ هزارو ۴۴۴هکتار بستر و حریم رودخانه سندثبتی اخذ شده است .
روابط عمومی: اختصاص سهمیه پساب تصفیه شده به کشاورزی و صنعت اشتهارد به کجا رسید؟
احمدی با اشاره به تامین آب تصفیه شده در جنوب شهرستان کرج برای واحدهای صنعتی و کشاورزی اشتهارد ، گفت : سال گذشته بخشنامه وزارت نیرو در زمینه استفاده از آب تصفیه شده به شهرکهای صنعتی اشتهارد ابلاغ شد.
وی تاکید کرد: هیچ گونه محدودیتی برای استفاده از آب تصفیه شده برای صنایع اشتهارد وجود ندارد و صنایع موظف هستند ضمن انسداد چاهها از آب تخصیص یافته استفاده کنند.
مدیر امور منابع آب اشتهارد افزود: صنایع بهداشتی و غذایی تنها می توانند از آب شرب برای کابرد صنعتی و تولیدی استفاده کنند.
احمدی گفت : اکنون در مجموع سه حلقه چاه در شهرک صنعتی کوثر و ۱۰ حلقه چاه در شهرک صنعتی اشتهارد یک وجود دارد میزان برداشت آب از این چاهها ۱۵۰ لیتر در ثانیه است که رقم بزرگی می باشد.
وی بیان کرد: امسال ۶ حلقه چاه مجاز به دلیل خرابی کنتورها در این شهرستان پلمب شده است .
روابط عمومی: عمق دسترسی به آب های زیر زمینی اشتهارد چقدر است؟
احمدی در خصوص عمق دسترسی به آبهای زیر زمینی اشتهارد گفت : عمق چاهها در محدوده رودخانه شور ۱۵ متر است که به دلیل شوری و تلخی بالا، آب کیفیت ندارد.
وی بیان کرد: میزان دسترسی به آبخوانهای جنوب شهرستان اشتهارد به بین ۱۵۰ تا ۱۸۰ متر رسیده که از فقر این منابع آبی حکایت دارد.
کد خبر: 976
تاریخ خبر : 1403/09/19
آخرین بهروزرسانی : 1403/09/19
703