مدیر دفتر رودخانهها و سواحل شرکت آب منطقهای البرز خبر داد:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای البرز، مسعود غیاثی گفت: در تابستان ۱۴۰۲ شاهد وقوع سیلابی شدید در محدوده مسیل دونگرم-کوشک بالا، و در مسیل بین تونلهای دو الف و ب جاده چالوس بودیم. این سیلاب، مشابه با سیلابهای سیجان و طالقان، از نوع بارشهای حدی بود که در مدت زمان کوتاه با شدت بالا رخ میدهد و باعث ایجاد سیلاب و یا جریانهای واریزهای و پر از رسوب میشود.
به گفته وی، این سیلاب با حمل حجم زیادی گلولای و رسوبات، مسیر اصلی رودخانه کرج را در محدودهای به طول حدود ۳۰۰ متر مسدود کرد و جریان آب به سمت پاییندست و آبگیر بیلقان متوقف شد. این موضوع تأمین آب تهران و کرج را برای مدتی با اختلال مواجه کرد.
غیاثی تصریح کرد: با اقدام بهموقع و شبانه روزی شرکت آب منطقهای البرز، مسیر جایگزین برای عبور آب تامین و آب مناسب به سمت آبگیر بیلقان هدایت شد. همچنین با بسیج شبانهروزی ماشینآلات سنگین، پاکسازی مسیر رودخانه کرج در تنه اصلی به طول ۳۰۰ متر، کوشک بالا به طول ۵۰۰ متر انجام شد. در محدوده مسیل بین تونلهای الف و ب نیز با توجه به درگیری سد کرج توسط شرکت آب منطقهای تهران علاج بخشی شد.
اقدامات پیشگیرانه برای کاهش خطر سیلاب در آینده
مدیر دفتر رودخانهها و سواحل شرکت آب منطقهای البرز با اشاره به اینکه «سیلاب ۱۴۰۲ آخرین سیلاب نخواهد بود»، تأکید کرد: اگر در بالادست آبراههها و حوضههای آبریز، اقدامات آبخیزداری مؤثر شامل عملیات مکانیکی و بیولوژیکی انجام شود و بین چرای دام و توان رشد مرتع تعادل مناسب بر قرار میشد، مطمئنا از حرکت سیلاب واریزه ای به سمت پاییندست بهتر جلوگیری به عمل میآمد.
وی افزود: در سال ۱۴۰۳، با تمرکز بر عملیات بازگشایی تنه اصلی رودخانه کرج مسیلهای دونگرم و کوشک بالا و سیجان و حدود ۱۳ مسیل دیگر جمعا به طول حدود ۲۰ کیلومتر در حوضههای آبریز کرج و شاهرود گذاشته شد. همچنین با اجرای کانال انتقال سیل ماهدشت از آبگرفتگی بخش وسیعی از محدوده شهری پیشگیری به عمل آمد.
غیاثی افزود: خوشبختانه با اقدامات انجام شده از ابتدای سال هیچ سیلابِ آسیبرسانی نداشتیم و جریانها بهطور ایمن عبور کردهاند.
درخواست همکاری از نهادهای مسئول
غیاثی ضمن قدردانی از همراهی دستگاهها در مدیریت بحران، گفت: ما مکاتبات گستردهای با متولیانی همچون اداره کل راهداری و حملونقل جادهای، اداره کل منابع طبیعی استان و سایر افراد حقیقی و حقوقی انجام دادیم تا در خصوص اصلاح سازههای تقاطعی که مسیر رودخانه را مسدود یا محدود میکنند، اقدامات لازم صورت گیرد. چرا که این سازهها در هنگام سیلاب باعث شدت خسارت میشوند.
وی تأکید کرد: ضروری است اداره کل راهداری استان نسبت به تنقیه کالورتها و پلهای زیرجادهای اقدامات جدیتری انجام دهد تا از پخش و انباشت سیلاب در بالادست این سازهها جلوگیری شود. همچنین انتظار داریم منابع طبیعی در زمینه اجرای طرحهای آبخیزداری در بالادست همچون گذشته در صورت تأمین اعتبار در سال جاری فعالیتهای گستردهتری به عمل آورد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: شرکت آب منطقهای استان البرز متناسب با اعتبارات در دسترس، اقدامات اجرایی لازم را انجام داده و در صورت تأمین اعتبارات بیشتر، آمادگی اجرای طرحهای وسیعتری در راستای کنترل و مدیریت سیلاب را دارد.